Fransk Äppelpaj

För ett tag sedan fick vi en hel kasse med äpplen av min farmor, jag bestämde mig för att göra en äppelpaj av alla äpplerna (dock blev det väligt mycket äpplen över). Jag ville testa en ny variant av paj så jag gjorde en fransk variant med mandelfyllning och en typ av mördegsskal. Pajen blev väldigt god tillsammans med lite vaniljsås, tänk bara på att inte snåla med äpplena.
 
Fransk Äppelpaj

2 ½ dl vetemjöl
1 msk strösocker
125 g kallt smör
 
75 g sötmandlar
75 g smör
¾ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 ägg
½ dl vispgrädde
4-6 äpplen (beroende på storleken)
 
1. Blanda mjöl och socker, mixa ihop det med smöret till en deg.
2. Nyp ut degen jämt i ett pajskal (ca 26 cm i diametern). Sätt in formen i kylen, ungefär 30 minuter så att skalet stelnar något.
3. Sätt ugnen på 200 grader.
4. Mixa mandlarna fint i en matberedare och tillsätt smör, socker och vanijsocker.
5.Vispa i ägget och grädden till en smet.
6. Nagga pajskalet och sätt in i ugnen i ca 10 minuter. Det bränns lätt så var försiktig och ta ut de i tid.
7. Skala och skär äpplena i bitar. Häll i smeten i det gräddade skaletoch toppa med äpplena.
8.Grädda pajen i ca 30 minuter , tills fyllningen har stelnat och pajen har fått fin färg.
 
 
Servera tillsammans med vaniljsås eller varför inte lite glass
 
 
 
 
 

Cookies med mint

Jag testade ett nytt recept på chokladcookies då jag blandade i mintgodis (ni vet, sådana vita, rosa och lila chokladknappar, med smak av mint)  istället för vanlig hackad choklad. Det blev gott och smaken lite mer friskare, testa själv eller blanda i något annat godis som finns kvar hemma i köksskåpet. För övrigt är receptet på dessa cookies super smidigt och väldigt gott, dessutom är det kakao i så du behöver inte ha någon choklad hemma för att göra själva grunddegen.
 

Choklad cookie med mint
ca 24 cookies
 
150g smör
1 ½ dl strösocker
1 dl brunt farinsocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
3 ½ dl vetemjöl
1 nypa salt
½ tsk bikarbonat
3 msk kakao
ca 2 dl valfritt godis
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret, vispa sen ihop strösocker, farinsocker, vaniljsocker och ägg.
3. Tillsätt det smälta smöret, blanda dom torra ingredienserna i en skål för sig.
4. Rör försiktigt i dom torra ingredienserna i smeten till allt har blandats väl och det börjar bli till en deg.
5. Blanda i godiset i degen (beroende på vad du använder för godis kan man behöva hacka det grovt), rulla degen till en rulle och skär ut jämnstora bitar. Rulla bitarna till små bollar som du lägger på en plåt (tänk på att kakorna flyter ut, även om du gör bollar så lägg dom med mellanrum).
6. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter, låt dom svalna innan du flyttar dom från plåten för dom är fortfarande mjuka. 
 
 
 
 

Kokostoppar

Igår var faktiskt första gången någonsin som jag bakade kokostoppar. Det var superenkelt och blev väldigt gott, tänk på att det är viktigt att smeten står och sväller en stund innan man formar till toppar, annars kan det vara svårt att få topparna att hålla ihop. Man kan även smaksätta smeten för att få en egen touch på kakorna, tex med rom, lime, apelsin, ingefära m.m.
 
 
Kokostoppar
16 toppar
 
50g smör
2 ägg
1 dl strösocker
5 dl kokosflingor
 
1. Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret.
2. Vispa lätt ihop ägg och socker, rör sedan i smöret och kokosen tills allt är ihopblandat.
3. Låt smeten stå och svälla i ca 15 minuter.
4. Forma smeten till 16 toppar och lägg dom på en plåt, grädda gyllene i 12-15  minuter.
 
 
 
 
 
 

Vaniljbullar

Att äta nybakta, ljumna bullar med ett glas kall mjölk är riktigt gott! Kanelbullar i all ära, men att smaksätta fyllningen med vaniljsocker istället för kanel är inte någon dum idé. Som alla bullar är dessa som bäst dag 1 eller möjligtvist dag 2, om du ska äta dom längre fram tipsar jag om att frysa in dom. Jag rullade dessa till snäckor som jag sedan la tätt ihop på en plåt, dom jäste då fint ihop och blev lite som "brytbullar", dessutom blir dom då lite saftigare.
 
 
Vaniljbullar
ca 40 bullar
 
40g jäst
5 dl mjölk
1 msk kardemummakärnor
1 dl strösocker
1 tsk salt
1 ägg
14-16 dl vetemjöl special (du kan även använda vanligt vetemjöl)
200g smör
 
350g smör
1 ½ dl strösocker
3 msk vaniljsocker
 
Ägg och pärlsocker
 
1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölk, blanda ut så att jästen löser sig.
2. Tillsätt kardemummakärnor, socker och salt, blanda därefter i ägget.
3. Tillsätt lite mjöl i taget tills du får en jämn och smidig deg, klicka till sist i smöret och låt degen arbetas i maskin i 15 minuter, låt degen sedan jäsa till dubbel storlek i ca 1 timma.
4. Rör ihop smör, socker och vaniljsocker till en fyllning.
5. Kavla ut degen tunt till en rektangel och bre på fyllningen, rulla därefter ihop rektangeln från ena långsidan till en rulle. Skiva rullen i ca 2 cm breda skivor. Lägg bullarna på en plåt och låt dom jäsa ännu en gång i ca 2 timmar.
6. Sätt ugnen på 210 grader.
7. Vispa upp ägget lätt och pensla över bullarna, strö över pärlsockret och sätt in i ugnen i ca 10 minuter.
 
 
 
 

Hallongrottor

Hallongrottor känns som en klassiker bland småkakor, själv tycker jag dom är väldigt goda. Detta receptet är perfekt, det går snabbt, degen kletar inte allt för mycket och resultatet blir toppen. Jag gillar att baka ganska små kakor så man kan ta mer än en. De går självklart lika bra att göra kakorna lite större men tänk på att dom kan behöva stå inne någon minut extra i ugnen då.
 
 
 
Hallongrottor
ca 30 kakor
 
200g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 ½ dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
 
ca 1 dl hallonsylt
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop smör och socker poröst.
2. Blanda ihop dom torra ingredienserna och rör därefter ner det i smörblandningen tills du fått en fin deg.
3. Dela degen i tre delar och rulla varje del till en längd, dela varje längd i cirka 10 bitar. Rulla varje bit till en boll och lägg i en form, tryck till en grop i bollarna och klicka i lagom med sylt.
4. Grädda grottorna i mitten utav ugnen i 10 minuter, tänk på att dom "stelnar" lite efter att du tagit ut dom ur ugnen.
 
 
 
 
 

Kladdkaka

Det är äntligen lördag och kanske dags att baka något gott till kvällsfikan. Jag testade ett recept på kladdkaka häromdagen som jag har velat testa länge, det blev en riktig succé, den blev perfekt kladdig och hade en härlig chokladsmak. Jag tycker själv det är godast om den får stå till sig en stund i kylen innan man äter den, men om man inte kan hålla tassarna borta går det ju lika bra att äta den direkt.
 
 
 
 


Kladdkaka

100g smör

150g mörk choklad

3 ägg

2 ½ dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

 

1. Sätt ugnen på 175 grader (använd helst varmluftsugn till detta recept, det går lika bra utan men tänk på att den kanske behöver stå inne någon minut extra).

2. Hacka chokladen grovt och smält smöret. Ta bort de smälta smöret från den varma plattan och rör ner chokladen tills allt har smält.

3. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst, rör i chokladsmöret i äggsmeten.

4. Blanda sedan de torra ingredienserna och tillsätt i smeten.

5. Smöra en löstagbar form (24 cm i diametern) och häll i smeten. Grädda kakan i 15-18 minuter, testa med en sticka, kakan ska fortfarande vara kladdig men ha fått en hård yta.

 

Servera gärna med vispad grädde eller lite vaniljglass

 

 
Inspiration till receptet är taget av Louise Johansson
 

Detta är JAG

Hej och välkommen till "a taste of Sweet"!
Jag heter Hanna och är en bakglad tjej från Onsala (ligger 3 mil söder om Göteborg). Jag är 15år och bor tillsammans med min mamma, pappa och lillebror. Min favoritårstid är utan tvekan vintern för jag älskar julen och att åka skidor. Men jag har även ett annat stort intresse, och det är att BAKA. Jag skulle nog faktiskt kunna baka när och vad som helst dygnet runt. Det är i alla fall därför jag har startat denna bloggen och kommer här dela med mig av inspiration, smarriga recept och kanske några smarta tips och idéer då och då. Men jag hoppas även att jag får nytta och själv lär mig saker på vägen, jag tar mer än gärna emot bra tips, idéer, önskemål eller frågor kring bloggen eller recepten mm. Det är då bara att kommentera eller skicka ett mejl till mig så försöker jag svara så snabbt som möjligt. Du kan även följa atasteofsweet på Instagram :) Bakglada kramar från mig!!